torsdag 22 oktober 2015

Är det någon som hör musiken i TV-spelet?

Djupt koncentrerad och med huvudet nerkört långt ner mellan axlarna, rattar jag min hypersnabba BMW Z4 M Coupe. Den har en läcker bakvinge och gör 0 - 100 snabbare än Windows hinner krascha. Efter en lång nedförsbacke tar jag insidan om den ledande Porschen framför mig och trycker plattan i botten. Två sekunder senare drar jag rakt ut i terrängen, till tonerna av Midnight Juggernaut's "Road to Recovery".Jo, men faktiskt. För mig är musiken ganska viktig. Inte för att jag måste ha en viss sorts musik, eller att det absolut måste vara musik i ett sportspel. Men om det är musik - vilket det nästan alltid är - så tycker jag nog att den inte får vara störande eller rent ut sagt dålig. Eller helt enkelt bara "fel". Tänk dig själv att stå på greenen i ett PGA-spel och koncentrera dig på en långputt, medan AC/DC skrålar i högtalarna. Det vore precis lika galet som att gå in på Bet 365 och lägga sina bets på danskt guld i ishockey-VM.

Så musik i sportspel? Ja för fasen, det tillför en extra spelkänsla, precis som i fallet med min avåkning i Real Racing 3 i inledningen. Racingspelen överhuvudtaget har ofta en bra låtmix, åtminstone tycker mina öron det. I Need For Speed Underground 2 fanns en härlig blandning av elektronisk rock, trancemusic, metal och rap. Bland "meny"-låtarna hittade jag till och med en superkändis - "Riders on the Storm", med Snoop Dogg!

Till att börja med var inte det här med musik någon större grej för speltillverkarna. Ofta var det bara inlagt helt slumpmässig musik (kändes det som) som kanske bara fanns med för att den var gratis. Men med åren har spelutgivarna, med EA som en av de större i branschen, satsat hårt även på detta, och använder i stor utsträckning licensierad musik i sina spel. 

EA Sports har en hel musikavdelning för ändamålet, kallat EA Trax. Man lägger ned otaliga timmar av diskussioner på valet av musik - och många gånger släpps spelets musik i ett separat soundtrack, precis som filmbranschen gjort i många år.

I FIFA 16 har man hittat en fantastisk mix av musik från hela världen; 42 artister från 15 länder är representerade i spelet. Bland andra hittar vi höjdare som t.ex Icona Pop, Beck och stjärnskottet Raury. Dessutom en mängs andra mindre kända artister, som på det här sättet får chansen att hitta nya lyssnare över hela världen.

På musiksajten FACT listas de 100 bästa soundtracken från spelvärlden. Det är en oerhört detaljerad lista, med massor av fakta om varje spel, och vilken musik som spelas. Och där, på första plats av dessa 100, hittade jag mitt gamla favoritspel, som jag helt hade glömt bort - Ico! En annan gammal klassiker, Zelda - Ocarina Of Time, återfinns på 11:e plats.

Här fanns många av mina egna gamla favoriter. Men inte så många sportspel, tyvärr. Om jag nu inte råkat missa någon, så är Ridge Racer 4 det bäst rankade sportspelet, musikaliskt sett, på plats 49.

Men lite missvisande är det allt. Sportspelen hävdar sig nog så bra i konkurrensen om bra soundtracks. Bäst i min bok är nog ändå Need for Speed och FIFA 16. Om inte... nä jag står här och blåljuger för er. Hur kunde jag glömma det coolast spelet av de alla? Ett spel daterat 2003, men fortfarande dyngkul att spela. Jag tänker förstås på snowboardspelet SSX3.

8 kommentarer:

  1. Musik från NFS, kom ihåg hur många snygga träffar det finns! Eller GTA San-Andreas, mina favoritspel. Och musiken kommer inte att lämna dig likgiltig heller. Nu bestämde jag mig för att registrera mig på online-plattformen bästa nätcasinot . Igår läste jag verkligen en massa inlägg på forumet, och innan jag försökte något nytt kollade listan över de mest populära Internetgambling. Faktum är att på många webbsidor kan du vinna riktiga pengar. Och om jag slösa min tid på spel på Internet föredrar jag att göra detta med förmånen och möjligheten att ta emot pengar. Vad kan du säga?

    SvaraRadera